Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Fat Tires in Hulst


Locatie :
WebLink voor ritinformatie :
FAT TIRES rijden toertocht Waasland


Sjaken…
Het is vandaag de dag dat we de zoveelste traditioneel jaarlijks terugkerende toertocht rijden. Deze keer is de woonplaats van onze voorzitter Jaap Jan van Buuren het decor van een heerlijke veldrit. De voorspellingen eerder deze week zijn goed, als je er tenminste van houdt, koud, veel wind, regen, sneeuw, hagel, dit gecombineerd met het feit dat Hulst bijna in BelgiŽ ligt EN de ervaring dat de ondergrond daar best zwaar rijden is, maakt dat sommige Fat Tires zich wel inschrijven, maar niet komen opdagen. In Fat Tires termen is het werkwoord daarvoor sjaken, soms wordt ook wel eens de term versjaken gebruikt. Ik sjaak, hij sjaakt, wij sjaken. Een werkwoord vernoemd naar zijn illustere veelpleger Sjaak de Heer. Deze keer sjaken 3 Fat Tires de rit en zijn er 10 om 7:30u naar Hulst vertrokken. Met onze gesponsorde koffiedrinkbekers kunnen we eerst dus anderhalf uur wakker worden in de auto.

Koude baggerbende
De rit die onderdeel uitmaakt van een serie tochten in het zogenaamde Waasland is 49 kilometer lang en start op de vesting van Hulst. Deze rijden we helemaal rond en vervolgens komen we via het gras in de bossen en velden van BelgiŽ en Zeeland. Stanley is vandaag losgeslagen en zorgt er meteen voor dat we Japie en Youri lossen, later blijkt dat Youri, ons jongste meerijdende lid, verkeerde schoenen aan heeft en meteen in het begin al last van bevroren tenen heeft. Maar deze bikkel maakt toch de 25 kilometer af, misschien kan zijn vader even overschoenen kopen? De rest rijdt onder aanvoering van Jaap Jan de rit uiteraard helemaal uit. Johan (TC), heeft weer eens geen onderhoud aan zijn fiets gepleegd en kan helaas alleen op het grote voorblad rijden. Hoewel, onderhoud ook geen garantie is met deze baggerbende, schakelen gaat moeizaam, LX, XT, XTR of wat dan ook, recente onderhoudsbeurt of niet, het maakt allemaal geen bal uit, het kraakt het piept en het schakelt niet. Op het laatst breekt er bij Stanley zelfs een gloednieuw derailleurwieltje, zodat hij 3 km moet worden voortgeduwd. Fijn hoor goed materiaal!

Trambaan
Tegen het einde van de rit heeft de organisatie ervoor gekozen om ons over een enorm lang pad dat om de 50 cm hobbelt te laten rijden. In het begin hebben we niet door dat het hier om een oude trambaan gaat en vervloeken alles wat dit heeft verzonnen. Alleen iedereen met een volledig geveerde fiets kan er nog wat van maken. De rest breekt af bij schouders, heupen en rug, maar goed gelukkig duurt het maar 3 kilometer! Volgens velen het meest vervelende pad ooit, en nu druk ik me netjes uit. Na dit pad worden we nog zigzaggend over de versterkte dijk of vesting van Hulst op en af gestuurd en kunnen we uiteindelijk alle bagger afspoelen. Ondanks alle tegenwerpingen, toch weer een heerlijke rit. We hebben geen sneeuwvlok gezien en die kleine tegenslagen horen natuurlijk bij onze tak van sport, op het asfalt fietsen is ook zo saai…

Bij de buurentjes
Na de rit mogen we douchen in de nieuwe badkamer van Jaap Jan en worden we verwend door Linda en dochters, we krijgen snert, broodjes en bier, heerlijk bijkomen. Hierbij, familie van Buuren, wederom bedankt voor de goede zorgen! Onderweg terug naar huis moeten we echter in de ankers, een ware sneeuwstorm zorgt voor een witte wereld en dus slechte wegen. Hadden we al heel inspannend op de fiets gezeten, konden we dat weer dunnetjes overdoen in de auto. Maar goed, de rit en de verzorging maakt alles goed.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is in 2007 ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 5 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels, strand en de mountains van Limburg, Schoorl, de veluwe etc. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter