Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Limburgs Mooiste 2009


Locatie :
WebLink voor ritinformatie :

FAT TIRES rijden Limburgs Mooiste

Vrijdag 12 juni 2009
Wij Fat Tires mannen worden weer eens weekendje vrijgelaten, een weekendje weg met de stichting zoals dat zo mooi heet. Ook dit jaar gaan we naar Limburgs Mooiste, voor de 3e keer alweer. Met een record aan Fat Tires trekken we richting Simpelveld, 23 man willen deze tocht der toertochten in Nederland niet missen. De vorige editie waren we tot aan ons bot verkleumd en afgekoeld gefinisht. We hopen dit jaar iets plezieriger onze rit uit te rijden. Al weken wordt er keihard getraind. Dit jaar zijn er diverse afstanden te verrijden, onze cracks gaan voor de 110 km, anderen kiezen voor de 85 of 70 kilometer klei glijden en kuitenbijten. We hebben zelfs onze eigen cameramannen mee, John verkiest de fotocamera boven zijn fiets en Eric hanteert de videocamera. Samen met onze helmcamera moet dat een prachtig verslag opleveren. Om ongeveer 16:00u wordt er kwartier gemaakt in onze bungalows en beginnen we aan onze voorbereiding. Aad en Jaap-Jan gaan even het parcours verkennen en de rest gaat aan het bier. Terry onze 5-sterren kok heeft daarnaast een fantastische pastamaaltijd gemaakt, deze gaat erin als zoete koek. Als we nu niet genoeg koolhydraten hebben gestapeld voor morgen dan weet ik het niet meer. Om 23:00u is het anders dan voorgaande jaren stil in beide huisjes en is nagenoeg iedereen in diepe rust.

7:50u de dag zelf
We gaan deze keer vroeger dan anders richting de start bij Landgraaf, de mannen die de 110km gaan rijden, willen voor het donker thuis zijn. Dus in een lang lint zwart wit blauwe bikkels rijden we (ca 10km) naar de druk bezochte toertocht verzamelplaats. Dit jaar doen er zo’n 17.000 fietsers mee! Uiteraard zijn de meeste wielrenners, maar het is indrukwekkend om te zien. We wachten nog op de mensen die vanuit Maassluis rechtstreeks komen en gaan om 9:15u na het maken van een groepsfoto op weg. We rijden al snel het bos in, door de drukte stroopt het bij de eerste steile helling op. Maar na die hindernis is iedereen wel warm en pogen we om de eerste 30 kilometer bij elkaar te blijven. Het is goed weer maar de ondergrond is hier en daar wel wat glibberig. De eerste met een lekke band is Arjan, hij rijdt samen met Carlo, echter beiden hebben geen pomp meegenomen, stom, stommer, stomst. Gelukkig rijden er genoeg mensen die dat wel hebben en we worden toch geholpen. De eerste echte zware beklimming is die bij Vaals. Met veel gesteun en gepuf wordt deze door een ieder bedwongen. Het maagzuur staat Johan echter tot aan zijn keelholte, maar ook TC komt boven. Daar staan ook onze eigen verslaggevers en allen worden mooi gefilmd en op de foto gezet.

Bikkelen en doorbijten
Bij de eerste stop, na Vaals is het ieder voor zich. Henk had dit al voor zichzelf besloten en stopte daar niet eens. Hij is dan ook op vele doorkomsten de eerste Fat Tire die zich meldt. Met de helmcamera worden verraderlijke afdalingen vastgelegd voor het nageslacht. Op deze soms erg steile en linke paadjes komen we veel in aanraking met wandelaars. Soms is het echt even flink schrikken als er weer een groepje niets vermoedende wandelaars omhoog probeert te komen. Echt hard remmen is namelijk niet best voor je gezondheid. Sjaak staat op een bepaald moment zelfs 180 graden gedraaid. We hebben hier zelf voor gekozen dus doorbijten en gaan, spectaculair soms. Wat een mooie tocht. In de voorste linie strijden Dennis, Alex en Aad om de eer voor de 110km, zij worden ook nog flink uitgedaagd door een MTB politieagent. Daartussen gaan Richard en Onno voor de 85 en de rest met Henk op kop voor de 70. Al is die eer voor de meeste van ons het uitrijden van de rit en niet wie er het eerste aankomt.

Het lekkere biertje!
Rond 14:00u komen de eerst mannen zich melden voor het biertje dat voor iedere finisher klaar staat. De laatste beklimmingen zijn een ware beproeving voor de spiertjes, kramp en pijntjes steken de kop op. En als de versnellingen van Carlo ook nog gaan kraken is het “#%!(:= niet van de lucht. De mannen die de 110 al zouden doen komen 20 minuten na de laatste die de 70 hebben gedaan binnen, wat een prestatie! Het wachten is dan op Marko, Jaap en Nico, zij blijken toch ook de 110 te doen. Uiteindelijk komen ook zij vol trots binnen. Marko is bovenop de skiberg bij de afdaling over de kop gevlogen. Hij heeft zijn pols verstuikt, weekje in het gips en rustig aan is het gevolg. Maar zelfs dat kan de pret niet drukken. In de zon van Limburg nemen we de nodige versnaperingen en in Simpelveld was het in de avond nog lang onrustig… Sommige mannen gaan nu trainen voor de Marmotte, anderen voor de afvalrace en de strandrace. We zijn nooit uitgespeeld, dus tot de volgende keer.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is in 2007 ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 5 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en de mountains van Limburg, Schoorl, veluwe etc. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter