Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Verslag Etten Leur 2009


Locatie : Leur (of was het Etten Leur)
WebLink voor ritinformatie : http://www.turfrijders.nl

FAT TIRES rijden toertocht “de turfrijders”

Het weerbericht
Nadat we de afgelopen weekenden zijn getrakteerd op ijs en flinke vrieskou is het weer van zondag 18 januari iets geheel anders. Het weerbericht zegt dat we 80% kans op 6mm regen krijgen, nou dat geeft de MTB’er moed zullen we maar zeggen. Het staat in ieder geval garant voor veel modder en een zwart nat pak. Vanwege deze vooruitzichten is het wellicht wat minder met de aanmeldingen voor de rit die gepland staat. Vandaag staan “slechts” 8 Fat Tires aan de start in Etten Leur. Maar wat schetst onze verbazing, de heer Stanley Rigters, droog weer rijder bij uitstek, is op komen dagen. Zijn uitleg is dat het pas om 9:30u gaat regenen, volgens de buienradar, en dan maakt het niet uit. Als het voor de start al regent dan komt hij doorgaans niet!?!? Uiteraard zijn wij blij met de komst van onze ex-voorzitter dat mag duidelijk zijn, naast hem zijn Aad, Richard, Jaap-Jan, Jaap, Marko, John en Arjan ook van de partij. Wij hebben deze rit al vaker gereden en staat garant voor ca. 50 km bikkelen door het Liesbos en al het mogelijke off-road daar in de buurt.

Dag Aad en Richard, het was gezellig
Wij hebben binnen de club natuurlijk een keur aan kwaliteit, van profinstelling tot kwakkelen en alles daar tussenin. Alles past in ons motto “sociaal en fanatiek”, dat werkt zo, we verzamelen doorgaans op de markt en rijden met de auto gezamenlijk naar de start van een tocht (sociaal). We schrijven ons gezamenlijk in en gaan vervolgens tegelijk weg, de eerste kilometers rijden en keuvelen we wat om onze spieren warm te laten draaien (sociaal). Vervolgens pakt iemand de kop en vaak is dat Richard, die deze keer met zijn nieuwe fiets dat ook weer doet. Hij gaat iets te hard voor de grootste groep en dat is het sein voor Aad om Richard in te halen of bij te halen (fanatiek). De toon is gezet, de bussen zijn verdeeld, voorin een paar snelle gasten en in het midden en achteraan de rest. Bij de eerstvolgende stop staan de mannen te wachten, oh een minuutje of 10 pas, pfff (sociaal). Als iedereen er is en een versnapering heeft genomen knalt de vooste linie er weer als een raket vandoor (fanatiek). Jaap-Jan heeft ook goede benen en klampt aan bij Richard en Aad. Dag jongens tot straks bij de snert.

Koppeltje duikelen
De turfrijders, dat is de club die deze rit mogelijk heeft gemaakt, hebben het zwaarste stuk voor het laatst bewaard. Om dat kracht bij te zetten begint het ook nog eens te regenen zodat de pret compleet is. We rijden ieder op ons eigen tempo de rit, John heeft last van wat nieuwe instellingen, de plaats van de plaatjes op de schoenen… Hierdoor rugpijn en dus om de zoveel kilometer even rekken. Jaap en Stanley die samen rijden, hebben last van afsnijden, tenminste, Jaap dacht de rit te hebben afgesneden en wacht, tevergeefs een tijd lang op Stanley. Maar achteraf blijkt dat Stanley de rit heeft afgesneden en wel bijna met 8 kilometer. Was het bewust of onbewust, het begon immers te regenen! We zullen het nooit weten, hij is in ieder geval snel thuis. Marko en Arjan rijden ook samen met een paar Brabanders, na een bos, komen zij terecht in een open veld van modder en plassen waarin geen pad te ontdekken is. Arjan neemt een plas vol in het midden, slechte beslissing! Deze plas blijkt een halve meter diep waardoor plotsklaps het voorwiel stil blijft staan. Hij wordt gelanceerd en met een gigantisch bommetje, head First, komt hij in een volgende, ook zeer diepe plas terecht. Pas nadat Marko en de Brabanders constateren dat Arjan alleen maar zwart ziet van de modder en verder kan rijden wordt er keihard gelachen. Er moet nu nog 15 kilometer worden gefietst. Marko verliest op de onwijs zuigende ondergrond ook nog eens zijn ketting, met een “visje” deze gemaakt. Eindelijk komt dan de finish in zicht. In het “clubhuis” nemen we een snert en een lekkere triple met grenadine, achteraf weer een heerlijke rit.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is in 2007 ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 5 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels, strand en de mountains van Limburg, Schoorl, de veluwe etc. We hebben zoveel vaste rijders dat we een MTB club hebben opgericht genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter