Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Kidz RIO 2008 (Schakel)


Locatie :
WebLink voor ritinformatie :
Onderstaand verslag gaat naar de Schakel...


FAT TIRES Kidz RIO

Zondag 1 juni 2008
Het weer van vandaag is aan het begin van deze lang verwachte dag wat druilerig, nat maar geen echte regen. Maar goed, dat kan de pret niet drukken, het is tijd dat de fietsvaders weer even wat “quality time” zoals dat heet, aan hun kidz met vriendjes besteden. Dat doen we altijd 1x per jaar met een, hoe kan het ook anders, moutainbike tocht voor kinderen. Al weken zijn ze in de ban van deze voor hen loodzware etappe door het platteland van onze omgeving. We rijden een zogenaamde RIO, Rit In Omgeving, modder mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Ploegleider van vandaag is Richard die een mooie rit in zijn hoofd heeft.

13:00u brug Scorel
Op onze doordeweekse verzamelplaats bij de autovrije brug aan de Scorelstraat komen alle Fat Tiretjes met vader (en 1 moeder) aan. Ze zijn er helemaal klaar voor, het zijn: Allen, Mats, Robert, Youri, Omar, Jilles, Floris, Max, Lars, Danny, Jordi en Stijn. De leeftijd varieert van 7 tot 13 jaar, de fietsen varieren van een BMX tot uiteraard een moutainbike. Voor vertrek worden hen die in een FT tenue passen daarin gehangen en maken we nog een mooie groepsfoto. Met veel herrie en zichtbaar plezier vertrekt de hele meute, vol gas knallen we richting de zuidbuurt. Als ze dit tempo vol kunnen houden dan liggen ze vanavond in ieder geval vroeg op bed.

Rondje surfplas
We hebben natuurlijk geen dikke banden om op de weg te blijven fietsen dus al snel duiken we het gras in. Het eerste zware stuk is het gras en de klei rond de surfplas. Een superlange slinger van Kidz en Fat Tires trekt langs de waterkant. Rob, de vader van Stijn zag een kwartje liggen en dacht laat ik die eens oprapen, met een zware dreun stort hij ter aarde, maar zonder kleerscheuren staat hij weer op. Allen, de kleinste maar dapperste van het stel, komt met zijn kleine wieltjes wat vast te zitten in het hoge gras en valt om, maar na een paar diepe zuchten komt ook hij weer met gemak bij de groep. De grote jongens, Robert, Youri en Jordi maken wat extra rondjes, zij kunnen eigenlijk ook gewoon met ons meekomen, misschien zijn ze nog wel sneller...

“het crossbos”
Het gras was voor de mannetjes op een BMX geen fijne ondergrond, Max rijdt op een onwijs coole fiets maar echt lekker fietst dat niet in het gras. Maar zodra hij een wat hardere ondergrond ziet knalt hij er vandoor, toch wat genen van zijn vader (TC)?? We komen aan in de broekpolder waar we de modder induiken. In het crossbos is het genieten geblazen, glijdend en glibberend komen we compleet onder de modder de bosjes weer uit. Lars heeft “geluk” met zijn fiets, de ketting loopt er steeds af, maar zijn vader lost het steeds weer op. Na het bos gaan we naar de A4, tenminste dat moet het ooit worden. Voordat je daar bent moeten we over een bochtig, glad, vol met brandnetels, stekels en slootjes, parcours, de eerste berg op rijden. Floris glijdt met zijn fiets van een bruggetje en haalt een nat pak. Gelukkig wordt hij gered en bikkelt hij gewoon verder, vol met striemen en brandnetelplekken stapt deze kanjer weer op de fiets.

De heuvel van Jilles
Op de A4 is een aantal steile heuveltjes die we als moutainbikers natuurlijk allemaal pakken. Het klimmen is voor de kleine beentjes soms wat zwaar maar met veel bewondering zien we dat ze zich kranig houden en gewoon omhoog komen. De laatste heuvel heeft een redelijk enge afdaling, het lijkt wel of je voorover valt als je naar beneden wilt rijden. Iedereen sjeest van de helling af en wordt met luidt applaus aangemoedigd, als laatste maakt Jilles zich klaar, ook hij gaat loeihard de heuvel af. Het publiek gaat al uit zijn dak maar net beneden aangekomen zit er nog een klein ander heuveltje waar hij werkelijk door gelanceerd wordt.... Jilles maakt een geweldige snoekduik en schuift over buik en kin een eind vooruit. Deze held staat toch weer op en na een druivensuiker gaat ook hij gewoon weer verder. Volgend jaar weer roept hij nog, ha ha ha.

Een ijsje en de veerboot
Bij vlietzicht eten we nog een ijsje en wordt er door de jongens wat gedold, Danny glijdt van een roeiboot pardoes het water in. Zeiknat moet hij de laatste kilometers van de tocht afleggen. Via de handveerpont gaan we terug naar Maassluis. We hebben er met deze mannen ongeveer 25 km op zitten. Kanjers zijn het, stuk voor stuk, Omar zat nog wel een beetje stuk maar ook hij redde het, Mats pakte zelfs nog even een onverharde vlietkant. Zo zie je maar, kidz kunnen meer hebben dan je denkt. Richard geeft de mannen nog een aandenken, een Fat Tires shirt, nu horen ze er ook echt bij.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is in 2007 ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 5 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en de mountains van Limburg, Schoorl, veluwe etc. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter