Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Verslag van Siem Wijnhorst


Locatie : Strandrit naar Katwijk
WebLink voor ritinformatie : http://connect.garmin.com/activity/116935958
Ochtendje naar het strand met de “Fat Tires” !


Stiekum kijk ik af en toe even op de Fat Tire’s website, om te kijken of deze heren nog een leuk ritje op de agenda hebben staan. Niet dat de ritjes van het Bushmenteam gaan vervelen, maar gewoon even voor de afwisseling. En ik weet dat er een aantal Fat Tires graag een rondje over het strand doen, dus vandaar………

Zo ook weer deze zondag 25 september. Na een mailtje naar initiator Aad de (water)Geus met de vraag of ik en wellicht ook m’n maat mee zouden mogen kreeg ik een mailtje met een positief antwoord terug. Leuk !

Dus hedenmorgen stond ik om 9:00 uur in het zonnetje op de markt, waar al snel Richard Odijk, Piet Oosterlee, Nico, Marko Koffeman en Aad de Geus himself en nog een jongeman waarvan ik de naam alweer kwijt ben (sorry) ook aankwamen.
Via het fietspad reden we naar Maasdijk, waar Jan v.d. Lee (alias SuperJohnny) al rustig voor ons uitreed en als vanzelf in het groepje opgenomen werd. We vervolgden onze weg over de Pettendijk (die nu geen dijk meer is) en kwamen vervolgens op het fietspad achter het Staelduinse Bos. Na nog een stukje door Hoek van Holland gingen we bij de nieuwe boulevard het strand op. Op het harde zand bij de vloedlijn aangekomen werd de bandenspanning wat lager gezet. E.e.a. werd gecontroleerd met de manometer van Aad, die ook aangaf dat een bandenspanning van ca. 1,7 – 1,8 Bar goed moest zijn.

En daar gingen we, uitgezwaaid door de daar aanwezige wandelende Lars Cramm (met zeer leuke vriendin).
De eerste meters gingen voor mij nog niet vanzelf, de banden stonden nog te hard waardoor ik een beetje in het zand “sneed”. Maar ver zouden we niet komen : i.v.m. de aanleg van de “zandmotor” volgden we natuurlijk de daardoor ontstane nieuwe kustlijn i.p.v. netjes voor het hek rechtsaf te gaan (bij laag water rijdt je ruim langs het hek / prikkeldraad). Gelukkig werden we door een ijverige medewerker van Boskalis teruggetoeterd en geroepen vanuit zijn enorme Toyota Landcruiser ofzo. Hij kon ons toch echt niet doorlaten helaas. Nu ik erover nadenk : stel je voor dat er net een zandzuiger zijn ruiminhoud met een grote boog op het strand zou blazen. Dan kan je daar toch maat beter niet zijn…………

Na een stukkie door het mulle zand te hebben gelopen (zere kuiten!) zijn we over het fietspad dan maar naar Scheveningen gereden om daar weer het strand op te gaan.
Inmiddels had ik de bandenspanning wat verlaagd en zijn we bij strandtent “Copacabana” over het terras ! het strand opgereden.
Nu weer rechtsaf richting Katwijk ! De banden rolden nu beter over het zand i.p.v. erdoor en de enige spanning die er af en toe nog was, was bij de kreken water welke vanaf de poelen van het strand naar de zee stromen. Sommigen zijn volgas doorheen te rijden, maar andere……
Ik was de eerste die m’n schoenen volschepte bij zo’n oversteek, waar ik met de bracket onder water kwam te staan. Even later zag ik ook Aad naast mij een minder gunstige route nemen en had hij hetzelfde probleem. Alhoewel, probleem ? De watertemperatuur was heerlijk !
De groep van zes bikers was inmiddels wat uiteen gevallen : Aad en Johnny reden voorop, kort gevolgd door mij (af en toe waren er wat wisselingen door het oversteken van die kreken) en de rest van de mannen weer een stuk daar achter.
Ondanks de drukte op het strand van wandelaars, spelende kinderen en honden, paarden enz. werd er flink snelheid gemaakt : op een gegeven moment zag ik 41,zoveel op de teller staan. Ging lekker dus, ook geholpen door het briesje (windkracht 2-3-) in de rug.

In de verte doemden de contouren van Katwijk voor me op, en zag ik Aad en Jan / Johnny toch bij me wegrijden. Ik had niet zo veel fut meer en dacht “laat ze maar gaan, straks bovenop de boulevard ben ik binnen een minuut of 2 bij ze en ben ik toch derde van het pack!”. Na Katwijk, bij die inham en die dam zag ik ze noch de bocht omgaan, maar daarna waren ze opeens compleet zoek. Na wat rondkijken en banden oppompen toch maar een belletje gewaagd, waarna bleek dat de hele club aan het begin van Katwijk stond te wachten.
Dus snel erheen, en helaas ook gelijk weer weg. Onder het wegrijden nog even snel een Liga uitgepakt en geprobeerd deze op te vreten en met een grote slok Roosvicee (ja heren, niks geen energiebar’s of pepdrank, o, vandaar ?) weg te spoelen.

Uit ervaring weet ik dat de Fat Tires op de weg een hoog tempo rijden, dus dat was gelijk al flink aanpoten voor mij. Het briesje in de rug op de heenweg leek voor mij nu een zuidwesterstorm, en al snel was ik de groep kwijt.
De tip van Aad om “in het wiel te blijven” ken ik natuurlijk wel, maar ik wil graag zelf zien waar ik rij. En met al die drukte op het fietspad, met twee breed fietsende bejaarden en snelle tegenliggers enz. vind ik dat helemaal niks. Dan maar liever uit de groep en m’n eigen tempo, ik kom wel thuis.
Bij de watertoren bij Scheveningen stond de hele club toch weer op mij te wachten. Ik heb nog gezegd dat ze voor mijn part doorrijden, ik red het wel. Maar niks ervan, samen uit, samen thuis. In de beschutting van de bebouwing van Scheveningen en in het peloton rijdend naar Monster ging het op zich wel weer en kwam ik zowaar weer een beetje bij.
Totdat de heren bij Monster het nodig vonden om bij een wielrenner aan te haken. Die wielrenner zat de hele tijd al achter mij in mijn linker- en rechteroor z’n Shimano Ultegra naaf te laten ratelen, totdat hij er dan eindelijk voorbij kon. De Fat Tires lieten die kans niet lopen en haakten bij hem aan. De eerste paar honderd meter kon ik nog volgen, maar toen moest ik afhaken. Beetje genant om langs het fietspad je maaginhoud en ontlasting te moeten laten lopen van pure uitgeteldheid. Mazzel !

Ik heb nog tot aan slag Vluchtenburg het fietspad langs de duinen gereden, en ben daar linksaf gegaan richting de viersprong en de Maasdijk. Met het windje van opzij kon ik weer zo’n 25 km/u rijden, maar ook geen meter harder meer. Uiteindelijk was ik om half twee weer in mijn riante gelijkvloerse bungalow op het hoofd, met een paar stramme poten zeg !

Fat Tires, bedankt voor de gave heenreis ! Over de terugreis praten we maar niet meer………….
Siem.
Geschreven door: Aad de Geus