Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Mont Ventoux: ervaringen van een "gastrijder"


Locatie :
WebLink voor ritinformatie :
DE FAT TIRES BEDWINGEN DE MONT VENTOUX (DE KALE BERG)

De afgelopen week mocht ik als gast de fat tires vergezellen naar Bedoin. Bedoin ligt aan de voet van de kale berg en is eigenlijk de start plaats van de meest beklommen berg ter wereld. Het is dan ook ondenkbaar dat de fat tires of een gerenommeerde fietsclub deze berg niet op de agenda zouden plaatsen. Met tien fanatieke bikers reisden wij 15 mei af naar het zuiden van Frankrijk om gedurende een week te verblijven in een schitterend vrij staand huis voorzien van alle gemakken. Vanuit de zonnige grote achtertuin keken wij al tegen de imposante berg aan, zouden wij deze gaan bedwingen? Zaterdagavond werden er al plannen gemaakt voor de volgende dag. Aad had en zo bleek ook achteraf een schitterend rondje uitgezet via de gorge de la nesque zouden wij vanuit Bedoin naar Sault fietsen. Aad was echter zo fanatiek, wij werden om 06.00 uur al gewekt met luide muziek en de geur van koffie, na een stevig ontbijt starte wij direct aan de tocht. Vanuit Sault fietsten wij naar le chalet Reynard, zoals de kenners weten ligt het chalet boven de boomgrens en hier start dus de klim naar de top. De afstand naar de top bedraagt dan nog 6 à 7 km. Wij hadden eigenlijk nog de reis naar Frankrijk in onze benen, maar uiteindelijk besloten Aad en Paul ondanks dat de berg gesloten was om toch de klim naar de top voort te zetten. De top bleek niet voor niets gesloten te zijn, de wind was enorm tot twee keer toe werden wij van onze fiets gewaaid. Met een uiterste krachtinspanning wisten wij ondanks de slechte weersomstandigheden binnen twee uur vauit Sault de top te bereiken. Vol adrenaline en met een geweldig gevoel stonden wij boven op de top, wij hebben nog even snel foto’s gemaakt (bewijs moet geleverd worden) om zo snel mogelijk de top te verlaten. De wind was enorm en het ijs vloog ons om de oren. Een aantal toeristen had de top per auto bereikt. De toeristen stapten met een klein wit hondje uit de auto. Gelukkig zat het hondje aan een lijn, want de hond vloog over de gehele berg met de bazin er achteraan. Na een uiterste krachtsinspanning werd de hond gepakt en hierna probeerden zij snel mogelijk weer in te stappen. Afdalen bleek vervolgens door de wind onmogelijk, hierdoor moesten wij zoals ook de andere fietsers per voet de berg afdalen. Halverwege het kale gedeelte konden wij gelukkig voorzichtig op de fiets de afdaling voortzetten. Aangekomen in Bedoin was het uit de wind heerlijk vertoeven in de achtertuin. Na een heerlijke maaltijd verzorgd door Gerben hebben wij nog koffie gedronken in Bedoin.

Op de tweede dag gingen wij een offroad route rijden, opnieuw had Aad een schitterende route uitgezet. De route werd via google earth bekeken en goed bevonden. De reis werd ingezet, de meeste hadden nog zware benen van de rit van Zondag. De zware benen zorgde voor een aantal discussies onderweg, een stijgingspercentage van 10% in combinatie met zware benen is niet prettig. De reis werd toch voortgezet. Het offroad parcours was halverwege het vliegenbos (ik weet dat dit niet aantrekkelijk klinkt, maar zo heet het bos op weg naar de top). Nico en Gerben hadden de zware benen los kunnen fietsen en zij besloten halverwege om door te rijden naar de top. Ik besloot om de auto te halen zodat zij voorzien waren van een extra (wind)jack, voeding en uitgerust met een fototoestel kwam ik ze bij chalet Reynard weer tegen. De andere hebben de tocht off road voortgezet, de tocht bleek schitterend en pittig uiteindelijk hebben zij ruim 55 km gereden. Nico en Gerben hebben bij het chalet een extra jas aangetrokken om direct de weg te vervolgen naar de top. De weersomstandigheden waren gelukkig al iets beter en de top was ditmaal open. Nico en Gerben klimden ondanks de zware benen door naar de top van de mont ventoux. Twee geweldige prestaties in twee dagen, de week was net begonnen en op de derde dag zouden wij met z’n alle naar de top gaan.

Nico en Gerben besloten om ons (Marko, Richard, Aad en Paul) op deze derde dag met de auto naar de top te vergezellen. De auto was voorzien van de nodige jacks om de koudere top te bereiken en deze windjacks zijn in de afdaling ook niet onbelangrijk (zo ver was het nog niet). Wij zouden nu officieel van start gaan dus er werden foto’s gemaakt bij de fontein/ rotonde in Bedoin en aan de startstreep. Wij gingen ditmaal op tijd weg, en de hartslag was dan ook gedurende de gehele rit maximaal. De top bereiken zonder maximale hartslag is overigens bijna onmogelijk. Aad stoof weg, op gepaste afstand gevolgd door Paul, Richard en Marko en uiteindelijk kwamen wij op deze volgorde ook boven op de top. Het allerbelangrijkste was dat alle aanwezigen nu de top hadden bereikt, dit gaf een geweldig gevoel. Het missie van ons verblijf in Frankrijk was geslaagd, de saamhorigheid en de gezelligheid nam alleen maar toe. Het gevoel om naar een pittige inspanning aan de top te staan is niet te beschrijven, je moet het zelf ervaren hebben. De fat tires en gast adviseren de lezers dan ook om de top zelf te bedwingen. Marko, Richard en Aad besloten om af te dalen naar Malaucène. En op deze volgorde kwamen zij ook binnen, waarbij Marko zelfs een maximale snelheid van 83,6 km behaalde. Ik had zelf mijn fiets in de auto van Gerben geplaatst, de afdaling met de stevige wind had ik nog vers in mijn geheugen. De snelle afdaling in de auto, langs de afgronden waren niet minder prettig.

Naarmate de week vorderde nam de wind iets af en werd het steeds warmer. Op Woensdag arriveerde Jaap Jan en Ton, zij hebben ons direct vergezeld op een gezellig rondje uitfietsen. Aad was ’s ochtends vroeg voor een klus vertrokken naar Parijs. Nico was in verband met zijn verhuizing een dag eerder al vertrokken naar Nederland. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het gezegde gaat ook op bij de fat tires. Zonder Aad rijden wij een kleiner rondje en dit is na een aantal dagen inspanningen heerlijk. Wij hebben tussendoor het monument van Simpson aangedaan om een sticker van the fat tires achter te laten. ‘s Middags sluiten Jaap en Stanley aan bij de groep, zij zijn die ochtend geland in Nice om per auto Bedoin te bereiken. Wij hadden voor Jaap een fiets gehuurd en Jaap besloot direct om even in te fietsen. Een wijs besluit, want de volgde dag (Donderdag) stond opnieuw de beklimming naar de top van de mont ventoux op het programma. De aanwezigen hadden nog niet eerder de klim vanuit de auto gevolgd, dus ditmaal hadden Jaap Jan, Ton en Jaap veel supporters, fotografen en soigneurs. Stanley kon vanwege een aanhoudende blessure niet aan de klim starten. Op een bijna windstille dag en onder schitterende omstandigheden konden zij starten aan de klim. Goed voorbeeld doet volgen, want ook zij bereikten de top van de mont ventoux. De fat tires rijden wekelijks (zie ook de website www.fattires.nl) hun rondjes in het vlakke Maassluis en omgeving, maar zij kunnen zich dus ook staande houden op de meest aansprekende beklimming ter wereld. Je bent een mountainbike vereniging of niet. Marko en Gerben vertrokken Donderdagmiddag naar huis, zij hadden op Vrijdag andere verplichtingen. Stanley en Jaap vertrokken op Vrijdag met het vliegtuig naar huis en Richard en Paul per auto. Jaap Jan en Ton hebben op Vrijdag nog een rit off road gereden.

Ik heb me als gast van de fat tires enorm vermaakt, genoten van de gastvrijheid en gezelligheid. En zeker ook van de fysieke inspanning. Ik kan elke fietsliefhebber op dikke banden een tocht met deze heren aanbevelen. Ik wil jullie dan ook bedanken voor de uitnodiging, gastvrijheid en de schitterende ritten.

Paul van Loenen


Mocht ik nog iets vergeten zijn, dan wil ik jullie op het volgende attenderen;

Wist u dat wij allemaal de top hebben bereikt?
Wist u dat het niet alleen ‘s avonds, maar nog lang en tot laat gezellig bleef?
Wist u dat het ontbijt door Gerben perfect werd geregeld?
Wist u dat Aad geweldige routes kan voorbereiden?
Wist u dat Marko geweldig kan afdalen?
Wist u dat Gerben geweldig kan afdalen?
Wist u dat Jaap jan ook geweldig kan afdalen?
Wist u dat Paul sneller klom dan afdaalde?
Wist u dat dit niet klopte?
Wist u dat Richard dit geweldige verblijf had geregeld?
Wist u dat wij hier blij mee waren?
Wist u dat wij genoten hebben?
Wist u dat u uw hond beter niet op de top kunt uitlaten bij windkracht 12?
Wist u dat Aad dames in een string heeft waargenomen op weg naar de top?
Wist u ook dat hij direct in het wiel bleef?
Wist u ook dat dit de eerste keer was in die week?
Wist u dat Gerben heerlijk gerechten kan bereiden?
Wist u dat Gerben dan voor iedereen een hele kip meeneemt?
Wist u dat de voedselbank Maassluis jaloers was op de kipvoorraad?
Wist u dat wij heerlijk gegeten hebben?
Wist u dat wij geweldige hebben gelachen om de humor van de aanwezigen?
Wist u dat Marko, Richard en Gerben vooral moet eten onderweg?
Wist u dat de adviseur beter zijn eigen raad kon opvolgen?
Wist u dat er op de route vanuit Sault geweldige picknick plaatsen zijn?
Wist u dat Nico ze bijna allemaal heeft gezien?
Wist u dat Aad zijn lasagne al op had voordat Richard, Nico en Marko arriveerde?
Wist u dat alles goed is voor je tulp?
Wist u dat wij het lang gezellig hadden?
Wist u dat er meer stickers in het vliegenbos zitten dan wegaanduidingen?
Wist u dat deze van de fat tires zijn?
Wist u dat er een fat tire is die alcohol vrij bier drinkt?
Wist u dat de andere fat tires zijn die geen alcohol drinken?
Wist u dat twee meer weten dan één?
Wist u dat de muziek werd verzorgd door Marko?
Wist u dat het nog lang gezellig bleef?
Wist u dat Paul direct bij thuiskomst de cd van Caro Emerald heeft aangeschaft?
Wist u dat een marathonloper ook kan biken?
Wist u dat de voorzitter van de fat tires ook aanwezig was?
Wist u dat Jaap gedurende gehele klim heeft zitten eten?
Wist u dat Gerben voor de maaltijden zorgt?
Wist u dat dit ook goed is voor je ….? Oh ja, tulp.
Wist u dat wij de tulpen hebben buiten gezet?
Geschreven door: Richard Odijk