Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Schoorl 1 juli 2007


Locatie : Schoorl Alkmaar
WebLink voor ritinformatie :
Bijgaand stukkie gaat naar de schakel...


1 juli 2007 XCC Fat Tires rijdt top 10 parcours Schoorl.

8:15u
Na het wakker wrijven van de ogen en het eerste bakkie koffie even de gordijnen opzij. Het is nu echt volop zomer maar het water komt wederom met bakken uit de hemel. Maar goed van een beetje water is nog nooit iemand gesmolten, we rijden vandaag een parcours uit de top 10 van beste mountain bike routes in Nederland. Schoorl, in de duinen vlakbij Alkmaar en Bergen aan zee. Klinkt erg aantrekkelijk en die gedachte zorgt ervoor dat de meeste Fat Tires niet meedoen aan de eerste SMS met de boodschap: “het regent, dus deze jongens gaan vandaag niet”. Om gezichtsverlies te vermijden zullen we de namen van deze Fat Tires niet publiceren.

8:30u
Met 4 auto´s en 9 fietsers (ondanks 3 afzeggers) verzamelen we op de markt van Maassluis, zelfs Jaap-Jan uit Hulst heeft besloten om ondanks de regen deze rit niet voorbij te laten gaan. In colonne trekken we naar het noorden van het land. Onderweg wordt het weer er niet beter op maar de weerradar van Allard laat zien dat een groot regengebied wegtrekt naar boven Schoorl. Later blijkt dat we die radar nooit meer gaan vertrouwen, het blijft namelijk pijpenstelen regenen. Sjaak zit in de auto nog lekker wat boterhammetjes op te peuzelen. Wellicht niet echt handig, als we straks vol aan de bak moeten, maar goed we zien het wel.

10:00u
We zijn in Schoorl, parkeren bij de manege want dat is dicht bij de start. Iedereen maakt zich klaar, uiteraard de helm en de camelbak op. Veiligheid en voeding is de helft gewonnen bij mountain biken. Wat ook tegenwoordig een veelgehoorde term is cross country fietsen, oftewel XCC in plaats van MTB. Misschien in Nederland wat meer van toepassing, behoudens Limburg tot op heden. Maar hier in Schoorl zouden we toch ook veel plezier kunnen gaan beleven volgens de verhalen. De informatie geeft aan dat er veel pittige klimmetjes en afdalingen zijn op een afstand van c.a. 15 kilometer.

10:05u
Het is alom bekend dat sport het beste kan worden bedreven door jezelf eerst een beetje warm te draaien en als dat dan het geval is volop te gaan. Wij rijden vandaag van de parkeerplaats weg en na ongeveer 200 meter moeten we het parcours al op rijden. Dit begint direct met een pittige klim over natte klei, boomwortels, zand grint, naar beneden stromend water en alles wat verder niet echt comfortabel is. Kortom we moeten gelijk keihard aan de bak. Dit keer is er niemand die gelijk een lekke band rijdt dus van bijkomen is geen sprake, keihard bikkelen en afzien is het gevolg.

10:15u
Het kaf is van het koren gescheiden, zeg maar de wat beter getrainde of zo je wilt getalenteerde fietsers knallen er vandoor en de wat mindere goden gaan op eigen tempo verder. Prima, want zo hebben we dat ook afgesproken. De Top 10 markering is daadwerkelijk verdiend, geweldige paadjes tussen de bomen, duinen en vooral water, uit de lucht wel te verstaan. Als je hier op je gemak doorheen zou rijden dan had je een mooie natuur kunnen zien. Niet wij, wij zijn aan het sporten, sommige van ons zijn echt aan het afzien. Op een derde van de rit wachten we op iedereen om weer even te verzamelen. Sjaak (die van het boterhammetje) komt half brakend als laatste bij de verzamelplek. Dit is overigens niet onverdienstelijk, hij is pas en paar weken aan het fietsen en kan toch aardig meekomen. Alles is nog heel dus we gaan weer verder.

11:30u
We zijn lekker aan het fietsen, echter de ondergrond, het water, het zand, de modder en de klei maken dat de versnellingen en de remschijven meer herrie maken dan je zou willen. Ondanks de vaak goede materialen blijft het zo dat hier niets tegenop gewassen is. Onderweg breekt er ook nog een ketting en vinden er weer wat valpartijen plaats. De ronde eindigt met een geweldige steile klim en een modderige afdaling. Uiteindelijk komen we aan op de parkeerplaats. Het grootste deel van de groep gaat nog een rondje maken, maar er zijn ook een paar afvalligen. Hier en daar moet er nog wat extra worden getraind. We maken nog even een foto om die ook eindelijk eens in de krant te zien en gaan heen, sommige naar huis, anderen naar ronde 2.

Ronde 2
de bikers die de tweede ronde hebben gereden hebben er een onvergetelijke rit van gemaakt. In een strak tempo werd menigeen gelapt en kreeg vooral de gesloten formatie veel ontzag. Zonder maar een keer te stoppen werden er grenzen verlegd. Moe en voldaan maar vooral voldaan leek het alsof er vandaag alleen maar winnaars waren. Dit snelle rondje was totaal anders dan de eerste en zorgde voor een ontzettende kick! Na de laatste beklimming gevolgd door een steile afdaling kwamen alle echte bikkels binnen enkele minuten van elkaar over de streep. Schoorl is daadwerkelijk geweldig, jammer dat het zover rijden is vanuit Maassluis, laat staan Hulst maar het was weer alle moeite waard.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 15 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en inmiddels dus ook nog de mountains van Limburg en Schoorl. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter