Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Fattires bedwingen Franse Alpencols


Locatie : Frankrijk
WebLink voor ritinformatie :

In het najaar van 2008 wordt onder het genot van een biertje het idee geboren. Als fanatieke Maassluisse mountainbikers willen we ook wel een keer een monstertocht door de Alpen rijden. Als doel wordt de ´Marmotte´ in de Franse Alpen gekozen. Vanaf dat moment speelt bij alle mountainbiketochten door polders, bossen, duinen en heuvels deze uitdaging door onze hoofden.

De Marmotte is een zogenaamde ´cyclosportieve´. Dat wil zeggen dat het een toertocht voor wielrenners is, waarbij de tijden door middel van een chip worden geregistreerd. Er is dus toch sprake van een wedstrijdelement en de meeste deelnemers doen dan ook hun uiterste best om een goede tijd neer te zetten. De tocht kan vergeleken worden met een bergetappe uit de Tour de France (174 kilometer, 4 cols en in totaal 5.000 hoogtemeters). Jaarlijks doen ongeveer 6.000 wielrenners mee aan dit evenement.

Om een dergelijke tocht met de mountainbike (in plaats van de racefiets) te rijden, is op zijn minst enige moed en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is een behoorlijke training onontbeerlijk. Nou wordt er door de Fattires zeer regelmatig intensief gefietst, maar dit voorjaar wordt het aantal kilometers regelmatig stevig verhoogd. Mede vanwege blessures, drukke werkzaamheden en andere verplichtingen zegt en aantal Fattires af, maar op 28 juni reizen Aad de Geus en Alex Roedoe dan toch af naar Frankrijk. Zij worden begeleid door Huib de Geus die de week als coach, ploegleider, chauffeur, materiaalman en fotograaf zal fungeren.

De eerste paar dagen worden gebruikt om te wennen aan de hitte en de hoogte en uiteraard worden de beklimmingen verkend. Het gaat er ondanks de hitte stevig aan toe om te testen hoe we er voor staan. De laatste twee dagen wordt gerust en rustig getraind. Op zaterdag 4 juli om 7.00 uur zijn we er dan ook helemaal klaar voor en staan we aan de start voor een groot avontuur. We blijken de enigen te zijn die met een mountainbike van start gaan en trekken dus heel wat bekijks. De noppenbanden zijn dan wel vervangen door profielbanden, maar ze blijven zoals dat bij echte Fattires hoort: dik! Ook de lokale fietsenmaker in Bourg d´Oisans schudde een paar dagen daarvoor al meewarig het hoofd toen hij vernam dat we met die dikke banden de Marmotte wilden gaan rijden.

In Bourg d’Oisans waar het startschot klinkt gaan we met hoge snelheid in een lang gerekt lint op weg. De eerste klim is de Col du Glandon (1.924 meter hoog). Door de koelte van de vroege ochtend vormt deze klim geen enkel probleem. Na een snelle afdaling en een tocht door het dal komen we aan de voet van de Col du Télégraphe (1.570 meter hoog). Ook deze wordt ondanks de oplopende temperatuur bedwongen, waarna een korte afdaling ons leidt naar Valloire aan de voet van de Col du Galibier (2.642 meter hoog). De hoogte en de afgelegde kilometers beginnen hier zwaar door te wegen. Fietsen wordt zwoegen en we worden met verbazing aangekeken door (race)fietsers die ons passeren én door fietsers die door dikke banden worden gepasseerd! De boomgrens wordt gepasseerd en de weg slingert zich tussen rotsen en resten sneeuw door naar de top. Bovenop beginnen we gelukkig aan een lange afdaling waarin weer enigszins kan worden hersteld.

In de laatste 13 kilometer moet tenslotte de bekende Alpe d´Huez (1.880 meter hoog) worden beklommen. Op zichzelf is dit al een stevige klim, maar na 159 kilometer door de Alpen en bij een temperatuur van 30 graden wordt het een ware hel. Emmers water en kranen die langs de klim zijn geplaatst, zorgen nog voor enige verkoeling. Je gaat door omdat je hier niet meer wil afhaken, maar je denkt maar één ding: Dit doe ik nooooit meer! Maar ook aan deze klim komt een einde. Voor Alex in een eindtijd van ruim 8 uur (gouden diploma) en voor Aad in net 10,5 uur (zilveren diploma). Een prima prestatie voor Alex die echter al drie keer eerder op de racefiets de tocht had gereden. Maar zeker ook voor Aad die als ´rookie´ dit geweldige avontuur is aangegaan en heeft volbracht.

Wie zijn wij?
Fat Tires Maassluis is in 2007 ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 5 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en de mountains van Limburg, Schoorl, Veluwe etc. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires. Kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Alex Roedoe