Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Fattires race 2011


Locatie :
WebLink voor ritinformatie :
FT race 2011


Het is zaterdag 3 september er is alweer een jaar voorbij en dus tijd voor alweer de 5e editie van de jaarlijkse Fattires wedstrijd en BBQ. Het beloofd een prachtige dag te worden met mooie races, lekkers hapjes, heerlijke drankjes en meer dan voldoende gezelligheid.

Als eerste onderdeel staat de Fattires kidsrace op het programma welke voor de 2e maal wordt gewonnen door Madelon.

De wedstrijd voor de (volwassen) Fattires valt evenals vorige jaar uiteen in 2 delen welke gereden moet worden op 1 fiets met 1 set banden. Er is de afvalrace op het asfalt waarbij er in elke ronde diegene die het laatste over de streep komt afvalt en een off-road race over een parcours waarin behendigheid en interval de trefwoorden zijn. De resultaten worden bij elkaar opgeteld en bij gelijke stand weegt de uitslag van het off-road deel het zwaarst.

We starten met de afvalrace na 2 ronden inrijden hebben we een rollende start. Iedereen is gretig en er wordt flink gestuurd en gesprint op de meet. Er is altijd een 1e afvaller en dus ook nu, hij zit er niet lekker in, raakt naast de baan en verliest zijn kans op een goede overall klassering. Beloftes maken schuld en dus lost Marco Koffeman na 5 rondjes zijn belofte in en demarreert. Direct gaan er 3 kannonen mee naar voren en de kopgroep lijkt gevormd. De 2e groep wordt nu geleid door Pieter en er wordt gemopperd dat het gat niet dicht gereden wordt, maar niemand trekt de kar. In deze 2e groep wordt vervolgens een aantal ronden tactisch gereden met veel kopwerk door veelal dezelfde personen. Nico en Jaap draaien vervolgens een paar stevig ronden en maken zich los uit de achtervolgende groep, even wordt er gesproken om Pieter terug te laten komen, maar hier wordt niet voor gekozen en dus sprinten Jaap en Nico voor de 4e en 5e plaats waarbij Nico wint. Wat er met Marco is gebeurd in de kopgroep is niet bekend, wel is duidelijk dat Alex demarreert en Aad er voor kiest om als Pascal voor de 1e plek wil gaan, hij het gat maar dicht moet gaan rijden. 3 kanonnen sprinten om de overwinning en snelheden van 56.9 in het uur op Fattires komen op de klok. Aad krijgt de vele uren training uit betaald en wint de sprint al ware het nipt.

Dan het onderdeel welke bepalend zal zijn voor de dagoverwinning, het off-road deel. Er wordt eerst een verkenningsrondje gereden welke al direct hilarisch blijkt. Het parcours met 95% off-road, 80% single track en een deel vergelijkbaar met het Wad en aan het einde van het Wad een greppel waarbij je eenvoudig over de kop blijkt te gaan. Het is niet vreemd dat vele toeschouwers en de fotograaf zich juist hier opstellen. Dit is de plaats waar in de race ronde na ronde gescandeerd wordt “hij is te fietsen hoor” en de foto’s laten zien dat dit lang niet altijd het geval was.

We stellen ons op voor de start van de off-road race over 30 minuten, de 1e afvaller stelt zich vooraan op en de winnaar van de 1e race achteraan. Het startschot klinkt er we hebben een start. Voor de 1e bocht is het evenals vorig jaar dringen, de mannen met de beste benen willen voor het bos al een goede plaats voorin hebben. We gaan het bos, het is smal - single track, heerlijk koel en verraderlijk glad in de vele bochtjes van het parcours. Nico rijdt in dit deel een tak in zijn derailleur maar weigert te stoppen om deze te verwijderen om niet onnodige plaatsen te verliezen. Ook in deze race willen de 1e drie van de afvalrace vrij snel de rest achter zich laten en zo komen Jaap Jan en Nico opnieuw op de plaatsen 4 en 5 te rijden, Lars wordt hierbij gepasseerd en hij gaat vervolgens het achterveld aanvoeren. Pascal blijkt uiteindelijk de snelste en meest behendige, gevolgd door Aad die moeite heeft zijn power om te zetten in snelheid op de plaatselijk erg gladde ondergrond – volgend jaar een ander bandje met klein nopje hoor ik later. Alex wordt 3e in deze race, hij heeft snelheid voldoende maar mist de behendigheid welke Pascal veel en Aad ook meer heeft. Nico ligt even 4e maar door de eerder genoemde tak ontstaat een defect waarbij ziet Jaap Jan zijn kans schoon ziet om definitief de 4e plek te claimen. De bel voor de laatste ronde klinkt en de finish is er voor een ieder.

De hoogste tijd voor Sjaak en Ab om de einduitslag te gaan bepalen en voor de deelnemers en het publiek om naar het terras te gaan voor een heerlijke verkoeling. De kinderen beklimmen het springkussen van een niet nader te noemen sponsor.

De uitslag is bekend en de prijzen kunnen worden uitgedeeld waarbij de beker een exportproduct wordt naar de Antwerpse Pascal, Aad de Geus belandt op zijn bijna legendarische 2e plaats en “The Champ van 2010” Alex Roedoe pakt het laatste podium plaatsje.

Na het fanatieke deel volgt het sociale deel want de boog kan niet altijd gespannen staan en dus zorgt een heerlijke Indische rijsttafel voor de start van de laatste etappe een lange, warme gezellige zomerse avond.
Geschreven door: Nico van den Berg