Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Mont Ventoux dag 1 en 2


Locatie : Bedoin, Mont Ventoux
WebLink voor ritinformatie :
Zo, eindelijk mijn eerste verslag van mijn ervaringen in Frankrijk. Wie is die idioot die met dit idee is gekomen? Wat een randdebiel! Is een RIO niet voldoende? En er zijn niet eens punten voor het toerkampioensschap te behalen! Dit zijn enkele van mijn gedachtegangen die ik onderweg heb gehad! En toen ik even later (door het zuurstofgebrek in mijn hoofd) erachter kwam dat ik zelf de aanstichter van deze ellende was, werd de moraal niet echt beter.

Maar goed, tot zover het geklaag.
Om heel eerlijk te zijn, is het geweldig hier. Gisteren zijn wij hier binnengedruppeld; Aad en Nico waren er als eerste, gevolgd door Marko en Gerben. Om half 9 stonden Paul en ik voor een gesloten deur. Als echte Fattires zijnde werd natuurlijk een vergelijkend cafe-onderzoek gedaan op het dorpssplein. Conclusie: prima bier en lekkere terrassen! Dit is een belangrijk gegeven omdat je bij het klimmen extreem veel vocht verliest wat natuurlijk ook weer moet worden aangevuld .
Aad heeft thuis heel veel huiswerk gedaan en is weken bezig geweest om op Google Earth routes te plannen. Voor morgen heeft hij een lekker tochtje om in te komen; mr 80 km n om 9 uur vertrekken! Lekker dan!
Omdat hij toch wel bang is voor concurrentie besluit hij om al om 6 uur in de ochtend beneden naar muziek te gaan luisteren. Het koffiezetapparaat reutelt in het zelfde ritme als de housedreun door het huisje. Gevolg, iedereen wakker en doodmoe.
Moet gezegd, hij is wel bij de boulanger langs gegaan voor het ontbijt.
Na het ontbijt kunnen we vanuit de keuken het weerstation op de top van de berg zien liggen. Bij laag-hangende mist is de berg al ontzagwekkend, maar nu ook de top te zien is begint de aarzeling toch wel toe te nemen. Ga ik dat wel in 2 uur (zoals ik had gedacht) redden???
Met een rustharstlag van 118 begin ik aan de 1e rit. De rit die Aad heeft uitgezocht is de klim van de Ventoux vanuit Sault. Volgens de website over de kale berg wordt dit ook wel de “mietjes-kant” genoemd. Dat heeft te maken met het stijgingspercentage. De rit naar Sault is werkelijk geweldig. Waanzinnige uitzichten, mooie bergen en mooi weer. Omdat wij dachten dat het koud zou zijn hadden een paar man zich te warm gekleed. Gerbens hoofd was al na 2 km als een tomaat en ook ik had het veel te warm. Foto’s van de rit en een filmpje van de rit naar Sault komen nog op de site.
Met een gemiddelde snelheid van boven de 20 km per uur werd er geklommen naar Sault. Alleen die hartslag…. Hij ging niet lager dan 170, dat werd dus afzien!
In Sault hebben we een bakkie gedaan. Veel te lang, want iedereen had daarna heel veel moeite om in het ritme te komen. Na een korte afdaling begon de klim naar Chalet Reynard op 2/3 van de top. Vanuit Sault is dat maar 20 km maar met een gemiddelde snelheid van 10km/u betekend dat dus 2 uur (!) afzien.
Al snel moest ik iedereen laten gaan en op het moment dat ik het eigenlijk niet meer zag zitten, doemde Marko in de verte op. Dat gaf moed en zeker toen een paar minuten later ook Nico zat te picknicken. Na wat te hebben gegeten (is goed voor je tulp, h Aad) gingen wij met z’n 3-en verder. En zo bizar maar daarna kon er zelfs worden versneld in de klim. Was het de hand van God of de giga-wind in de rug die hiervoor zorgde??? Waar Aad, Paul en Gerben toen waren…. Geen idee.
Toen wij uiteindelijk in Calet Reynard aankwamen had Aad zijn lasagna al op!
Aad en Paul besloten om ondanks windwaarschuwingen toch naar de top te gaan, wij zetten de afdaling in naar Bedoin. Die afdaling…. Waanzinning! 15 km met zelfs snelheden van boven de 70 km per uur. Gerben moest in de afdaling nog wel ff kijken wat zijn voor en achterrem was maar kwam toch ook veilig beneden.
Nadat wij gedouched, en 2 hertog-jannen in onze tuin hadden gedronken kwamen de helden binnen. Op de top waren zij van de fiets gewaaid en ze durfde de afdaling zelfs niet aan. Lopend zijn ze een stuk afgedaald om vervolgens ook aan een mooie afdaling te beginnen. Chapeau zoals ze hier zeggen.

Tja, mijn gevoel van vandaag: ik ben helemaal verrot maar tis wel geweldig. Wel mijn doelstelling bijgesteld: van 2 naar 3 uur. Dat moet wel gaan lukken, hoop ik. Morgen heeft Aad weer een leuk ritje in gedachte, maar wat ik ga doen….. eerst zo maar eens gaan slapen.
Zo nu ff een biertje.
Au revoir en bientot.
Geschreven door: Richard Odijk