Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Fat Tires afvalrace en BBQ


Locatie : Wielerbaan Maassluis
WebLink voor ritinformatie :
Fat Tires Afvalrace


1 september 15:00u
Het is de zaterdag die we al maanden in de agenda hebben staan voor de jaarlijkse Fat Tires barbecue voorafgegaan door de Fat Tires afvalrace. We hebben de baan van de RCMD afgehuurd en tegelijkertijd de kantine bij de IJsbaan. Wat nog roet in het eten kan gooien is het weer, maar dat blijkt ons gunstig gezind. Het is een prachtige dag voor wat we willen gaan doen. Langzaam maar zeker druppelen de Fat Tires met vrouw en kinderen binnen.

15:30u
Nadat iedereen zich heeft omgekleed in Fat Tires tenue trekken we van de kantine naar de baan. In het juryhok zitten alle kinderen en onze, voor deze gelegenheid, omroeper, Sjaak. Met 15 bloednerveuze mountainbikers gaan we deze keer op asfalt beslechten wie dit jaar de beste afvalracer is. Voor deze ene keer geen modder maar een strakke baan met keiharde banden, enige verplichting is wel dat we gewoon op onze dikke banden rijden. Het is de bedoeling dat we 3 rondjes inrijden en vervolgens iedere 2e ronde een afvalronde rijden. Hiervoor wordt dan tijdens de doorkomst de bel geluid. We gaan van start, opgezweept door het publiek gaan we er gelijk knoerhard vandoor.

Na de 3e ronden sprinten we voor de eerste afvaller. Hier en daar raakt een stuur en een arm verstrikt en raken achterbanden voorbanden. Wat een een bloedstollende bezigheid, ternauwernood ontsnappen we een massale valpartij. De eerste afvaller is er, doordat we snel (te snel) van start zijn gegaan wordt direct al het kaf van het koren gescheiden, hardlopers zijn doodlopers is ook hier van toepassing. De 1 na de ander valt af of stapt af, het is daadwerkelijk zwaar en niet voor ongetrainde fietsers bij te houden.

16:15u
Na ongeveer 20 ronden is de finale in zicht, Jaap Jan, Johan en Allard zijn als laatste overgebleven en komen steeds knalhard op de finish af. Bij de eerste afvalsprint in de finale is Allard zijn achterwiel de laatste en zullen Johan en Jaap strijden voor die felbegeerde wisselbokaal. Het blijkt dat in deze vorm van wielersport inzicht en tactiek nodig is. Niet te hard van start en in het “zuchie” proberen te rijden. Beiden proberen nog voor de finish de strijd te beslechten maar een demarrage lukt niet. Ze zijn enorm aan elkaar gewaagd. Het blijkt uiteindelijk dat Johan nog wat over had en wint de sprint overtuigend, met zijn vuist in de lucht maakt hij duidelijk dat dit een belangrijke overwinning is. Johan mag zich een jaar lang clubkampioen noemen. Onder luidt gejoel en een fontein van bier (champagne waren we vergeten) neemt hij de beker trots in ontvangst. Het feest kan beginnen.

17:00u
Onze sterrenkoks Terry en Esther hebben een geweldig barbecue buffet klaargemaakt. Heerlijke salades, fruit, vlees, vis, frikadellen voor de kinderen, alles is voorhanden en smaakt geweldig. Iedereen geniet van het zonnetje het eten en de drank. Voor de kinderen is het voetbalveld en de aanwezige heuvel een ware speeltuin, zodat iedereen het naar de zin heeft.

18:30u
De entertainment is gearriveerd, Hennie Wilson, hij krijgt het publiek en een paar dames helemaal mee en het feest is compleet, tijdens het eten en vooral ook het drinken worden we door 1 van onze sponsors getrakteerd op dit spetterende optreden. Het is een geweldige dag, tot tegen middernacht blijven we nog wat natafelen en spelen we met de kinderen nog een voetbalwedstrijd met de lichten aan. Jammer dat het voorbij is, volgend jaar zullen we zeker weer deze nu al traditionele dag vieren. Wellicht dat er dan iemand is die Johan van de troon kan rijden. Voor ons is het seizoen nu bijna echt weer begonnen, lekker door de modder trappen en compleet zwart thuiskomen.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 15 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en inmiddels dus ook nog de mountains van Limburg en Schoorl. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter