Verslagen Overzicht Bewerken Verwijderen

Ronde van Vlaanderen 2009


Locatie :
WebLink voor ritinformatie : http://connect.garmin.com/activity/2941214

Fat Tires in de ronde van Vlaanderen

5:49u 4 april 2009
De wekker gaat niet en we zouden om 6:00u van de markt vertrekken richting Ninove België! Verdwaast en compleet overstuur pakken we de spullen in en om 6:05u kunnen we dan toch vertrekken naar het grootste sportspektakel van België. In nog geen 5 minuten tijd wielerkleding aan en alle in de avond klaargelegde spullen in de auto gelegd. Compleet versuft maar met een grote prestatiedrang rijden we in colonne naar onze zuiderburen. Vandaag gaan we ons meten met de grote wielerhelden. We zijn er klaar voor, weliswaar niet de lange racefiets ronde van 260 km, maar wel de MTB versie van 75 en sommige zelfs de 100 km.

8:30u Ninove buitenring
We komen in de buurt van de start waar ca 13.000 racefiets recreanten en 7.000 MTB’ers hun grenzen gaan verleggen. In een lange file besluiten we de auto’s neer te zetten langs de snelweg, dat hebben ze daar goed geregeld. Vervolgens testen we de buitentemperatuur, sommigen trekken toch de lange broek aan, anderen wagen de gok. Vol verwachting gaan we naar de start waar we nog een laatste plaspauze houden. We gaan ervandoor, de eerste 25km zijn goed te doen, alhoewel we gelijk in een sappig graspaadje belanden waar we glibberen en glijden, als dat tekenend is voor vandaag, dan gaan we gesloopt worden. Maar het valt mee. Vandaag rijden we met Alex, Aad, Jaap Jan, Nico (terug van zijn blessure), Marko, Eppo, Jeroen, Johan, Richard, Henk, Sjaak, Jaimie en Arjan de rit. De eerste 5 rijden de 100 km, de rest gaat veilig voor de 75km. Al na 10km komt de splitsing 75 of 50 km, iedereen zit lekker en gaat voor de langere rit.

Hellingen
Vooraf vreesden we met grote vrezen de ronde van Vlaanderen, met 7 beklimmingen denk je toch minstens aan ademtekort en opgeblazen benen. Achteraf bezien, viel het mee, natuurlijk moesten we flink doorbijten maar het moet gezegd worden, Limburgs mooiste is zwaarder. Hellingen met namen als de Steenberg of de Bosberg doen je denken aan grote opdoemende Alpen colossen. Niets is minder waar, ja de helling is wel behoorlijk steil maar lang duurt het gelukkig niet. Wel mooi is het als we na enorm ploeteren boven komen bij een soort abdij. Boven aangekomen bleek dat we zojuist de Abdijstraat en de overbekende “muur” hebben beklommen. Supersteil en een grote lading publiek, op het moment dat je wilt afstappen, krijg je toegejuicht “kom op hè, ge bent er bijna!”. Wat en ervaring, gewoonweg geweldig. Nu begrijpen we de adrenaline kick die je moet hebben als je in de Tour de France je door het publiek heen moet wurmen. Onbeschrijfelijk…

Het einde nadert
Na de muur zijn er nog wat hellingen te nemen, maar niets is meer teveel. Alhoewel voor sommigen de kilometers wel gaan tellen. Nog wat lekke banden en wat pech hier en daar zorgen voor de broodnodig rustpauzes. De bevoorrading is ook supergoed geregeld, een ronde organiseren kunnen ze wel in Vlaanderen. Uiteindelijke rijden we onder de boog door waar uiteindelijk zondag de echte cracks onderdoor komen. De één krijgt tranen in zijn ogen van geluk, de ander wordt luidkeels toegejuicht, ja dit is er weer één om in onze analen bij de schrijven. Uiteraard wordt de dag is Fat Tires stijl afgesloten, het nodige bier en vertier in Aalst wordt nog gezocht EN gevonden. Volgende uitdaging? Limburgs mooiste dan maar weer, in de tussentijd kunnen we ook in de avond weer lekker naar buiten.

Wie zijn wij?
Fat Tires, Maassluis is ontstaan uit een aantal "fanatieke" mountainbikers, hoewel het begrip mountain in onze (Broek)polder natuurlijk relatief is. We zijn voornamelijk te vinden in rondom Maassluis, Vlaardingen, Maasland, Delft, Den Haag, het Westland en de rest van Zuid Holland. De gemiddelde snelheid van een rit is op de weg tegen de 28km p/u (met dikke banden wel te verstaan) en op de onverharde weg afhankelijk van de ondergrond tussen de 15 en de 25 km p/u. Er wordt daadwerkelijk keihard gestreden tegen, wind, zand, water, heuvels en inmiddels dus ook nog de mountains van Limburg en Vlaanderen. We hebben zoveel vaste rijders dat we besloten hebben een MTB club op te richten genaamd Fat Tires, kijk maar eens op onze site www.fattires.nl waar je je kunt aanmelden. Misschien wel tot ziens tijdens een zondags ritje…
Geschreven door: Arjan Stigter